perjantai 10. elokuuta 2012

Mielensäpahoittamisen viikko

Ihmiskunta on keksinyt pyörän. Ihmiskunta on keksinyt tulen. Ihminen kehitti sähkön ja tätä myöten kaikki pelit ja vehkeet hehkulampusta autoihin, lentokoneisiin, lp-levyihin, kameroihin, videoihin ja aina internetiin saakka.
Kolmen viimeisen jälkeen kaikki onkin mennyt päin persettä. On tullut puhelimet, radiot, televisiot, videonauhurit ja pelikonsolit.
Ja mitä pidemmälle tekniikka on virittynyt, sitä enemmän päin persettä ovat asiat menneet.
Tuli internetti, tuli nettiyhteisöt, tuli digikamerat, digiboksit, digitv, mp3-soittimiet, Apple, iTekoälyt ja ties mitä leluja aikuinen ihminen tarvitseekaan selvitäkseen päivästä toiseen.
On jumaliste navigaattoria autoon, on helvetti puhuvia ja interaktiivisia vauvojen leluja..
Älypuhelimia kosketusnäytöllä.. Digi!
Olet vaikka keskellä aavikkoa, voit aina täräyttää sijaintisi, kuvineen ja päivityksinesi päivinesi eetteriin. Eikä tarvitse vaivautua vaihtamaan kenenkään kanssa kuulumisia kun kaikki näkevät ne twiitistä, myspasesta ja feisbuukista.
Jokainen meistä saa helpolla 15 minuuttia julkisuudesta tänä päivänä. Vaikka sitten olemalla pitkäaikaistyötön pösilö ja lataamalla videoita youtubeen. Kenenkään ei kuulu olla toimettomana liian pitkiä aikoja.. muuten voi käydä niin että päätyy leikkaamaan itse tukkansa ja häiriköimään videokameran kanssa julkisilla paikoilla. Kuten eräs pottatukkainen pitkäaikaistyötön joka uhkasi haastaa Gigantin vartijan oikeuteen.

(Tai sitten paiskit töitä kuin perheellinen aropupu ja vapaa-aikanasi päädyt raapustelemaan joutavanpäiväistä blogiasi, jota kukaan ei edes lue..)

Meillä on siis navigaattorit, jotka ohjaavat meidät kovien polttoainekustannusten siivittämänä paikasta a paikkaan b, jotta vahingossakaan ei tarvitse lukea opasteita. Mutta kukaan, siis kukaan ei ole keksinyt imukuppia, joka pitäisi sen sönköttävän murikan adaptereineen tuulilasissa!

Meillä on kaikenmaailman kapselikeittimet aina Zinzinosta Cupsoloon.. Mutta tavalliseen suodatinkeittimeen ei edelleenkään ole löytynyt pannua, joka ei kaadettaessa tiputtelisi kahvia pitkin pöytää.

Miten toimii kosketusnäyttöpuhelin? Toimii jos toimii.. tee yksikin virheliike, se soittelee minne sattuu tai vaihtoehtoisesti et pääse vastaamaan, koska a) sormesi on liian iso b) näytössäsi on likaa c) painat liian hiljaa d) painat liian vähän e) sulla nyt on sellainen käsi..  Toimiiko liittymät edelleen mutkattomasti ja voitko aina kilauttaa minne haluat milloin haluat? No et. Puhelin kun on älykkäämpi kuin mensan jäsen, sen toimintamekanismikin yhtä yksinkertainen.

Digiaika vei meidät aivan uusiin ulottuvuuksiin. Nykyään lähes jokaisesta kodista (poislukien toisinajattelijat ja vanhoillislestadiolaiset) löytyy mystinen pikku rasia olohuoneessa. Mystinen murikka syrjäyttää pian kaikki wokkipannut hyväosaisten katoilta ja seinistä. Nykyään jopa keskiluokkainen persejalkainen talliainen voi nauttia kansainvälisistä kanavista maksamalla pikkusumman viihdepaketista ja hyväosaisille jää vain autotalli ja kaksi maasturia statussymboleiksi.
Mutta toimiiko Digi? Juu ja ei.. Digiboksi on niin älykäs, ettei edes viisain guru voi ymmärtää sen ajatuksenjuoksua.

Kun kaikkea tekniikkaa on viritetty liikaa, se ei toimikaan enää mutkattomasti.  Voiko joskus  olla niin, että me läskiperseiset, nykymaailman länsimaalaiset joudumme tekemään monet asiat aivan itse? Mitäs siihen sanotte? Hyvänen aika.. jotta näet perheenjäseniäsi, sukuasi ja ystäviäsi tai yleensä ihmisiä, joudutkin jalkautumaan paikan päälle, kun ei ole sitä veisbuukkia tai edes älypuhelin ei pelitä. Mahdollisesti autolla ajaen ja opasteita seuraten! Mites jos koko iTunes tai Spotify-tiedostosi hajoaakin atomeiksi bittiavaruuteen? Joudutkin kaivamaan pölyiset levysi kaapista, jotta voit kuunnella musiikkia.. osaatko käyttää stereoitasi? Tai mitäs jos lopulta koko maailmaa pyörittävä koneisto kaatuukin kokonaan.. mitä tapahtuu ihmiskunnalle?

Kaiken digi digin, älyn ja iHärveleiden hajotessa, huomaammekin, ettei edes yksinkertaisia, fysiikan ja matematiikan lakeihin perustuvia asioita olla vaivauduttu kehittämään toimiviksi.

Kokolailla kaikesta on tehty monimutkaista ja maalaisjärjen ulottumattomissa olevaa höpö höpöä.. kyllä tässä on taas koko viikonloppu pilalla.








4 kommenttia:

  1. Asiaa! Vihdoinkin löysin täältä perkeleen lifestyle- blogien ja rättiesittelyjen joukosta jonkun, joka kirjoittaa asioista niin kuin ne on. Kyllä, olet oikeassa kaiken tuon suhteen, kehnompaan suuntaan on menty. Jatka kirjoittamista, tulen varmasti seuraamaan blogiasi ja pistän omaan linkin joka osoittaa tänne, jos sallit.

    VastaaPoista
  2. No joo, en malttanut odottaa vastaustasi vaan pistin tänne tuovan linkin blogiini "Vierailemisen arvoiset blogit" - otsikon alle. Käy karjahtelemassa jos se täytyy poistaa (toivottavasti ei, sulla on hyvää tekstiä)

    VastaaPoista
  3. Kiitos kannustuksesta. Voin luvata että tämä ei jää tähän. :)

    VastaaPoista
  4. No hyvä juttu, odotan mielenkiinnolla mitä tuleman pitää.

    VastaaPoista